Umělecký kovář neboli umělecké kovářství je učební obor, kterému se věnují zájemci o výrazně zemitou činnost. Převažuje zde ruční zpracování uhlíkové konstrukční oceli, z níž se zhotovují rozličné předměty, mnohdy i vysoké umělecké hodnoty. Šikovné kováře si najímala i šlechta a velmi si těchto řemeslníků považovala, neboť ručně kované výrobky využívala nejen v podobě podkov pro koně, ale i pro zvelebování svých sídel. Na dlouholeté tradice ručního kování také navazují současní umělečtí kováři, a předvádí své mistrovské kousky v zakázkové výrobě, anebo někdy na městských tržnicích. O jaké výrobky se převážně jedná?

kovářská kovadlina

Zábradlí – o kovaná zábradlí je velký zájem zejména proto, že jsou velmi masivní a pevná, a že z hlediska stability a zabezpečení předčí jiné materiály, zejména dřevo. Výkovky není nutné natírat a podobným způsobem ošetřovat, a i přesto jejich životnost dosahuje mnoha desítek let.

Ploty, vrata a brány – velice často se setkáváme s kovářskou prací v této podobě. Kováři renovují starší objekty, které přizpůsobují původní architektuře, anebo zhotovují nové, se zcela odlišným designem a koncepcí. V obou typech lidských sídel se velmi dobře uplatní kované brány i oplocení, které tu velmi dobře ladí se zděnou zástavbou i zahradní zelení.

kovář při práci

Mříže – masivní kované mříže se hodí pro mnoho zejména přízemních oken či dveří.

Koše – majitelé krbů jistě ocení kovaný koš na dřevo nebo na nářadí, potřebné u krbu či krbových kamen. Kované koše mohou být umístěné i venku na zahradě a posloužit jako o ozdobný květináč pro dekorativní okrasné rostliny.

Svícny a lustry – v některých rustikálních interiérech se mohou uplatnit i tyto výrobky. Doplní tak selský styl z masivního dubového dřeva a kamennou podlahu.

Kliky a kování – součástí rustikálních dveří a oken mohou být kované kliky a kování, které působí mnohem lépe, než moderní sériově vyráběné odlitky.

Madla a opěrky – a konečně kováři zhotoví i různé opěrky a madla na celou řadu předmětů v domácnosti i v exteriéru.