Pokud máte rádi ořechy, můžete si je dát i v tekuté formě. Lidé dokážou vyrobit alkohol snad ze všeho, a jednou z častých ingrediencí jsou i ořechy. Ořechový likér neboli ořechovka, jak se jí nesprávně říká, je likér vyrobený z různých druhů ořechů. Někdo si myslí že jde o pálenku, ale není to tak. Nejčastěji se k jeho výrobě používají vlašské ořechy, a celé ořechy se nakládají do pálenky. Ty se v ní macerují různě dlouho a výsledkem je velmi výrazný likér, který vás zaujme svou typickou vůní a hlavně chutí.

vlašské ořechy

Zkoušeli jste ho doma?
I naše babičky už znaly ořechovku. Vyráběly si ji doma, a používaly k tomu domácí slivovici a celé ořechy a samozřejmě i koření. Typický je například hřebíček. Díky tomu se tento likér může používat k dochucení mnoha pokrmů a skvěle chutná jen tak sám. Ale hlavním důvodem pro užívání tohoto likéru jsou jeho zdravotní benefity. Už naše babičky dobře věděly, že má velmi pozitivní vliv na naše trávení – na žaludek, játra a i na krev. I proto jste mohli najít lahev ořechového likéru v každé domácnosti.

ořechy vlašáky

Jeho výroba je zdlouhavá a ne každý vydrží počkat než se ořechy zcela vylouhují. Pokud ale zkusíte likér vyrobit doma, může se stát, že lahev otevřete dřív a likér tak nedopadne jak má. Proto si jej můžete koupit už hotový, a máte to bez práce a hlavně bez čekání. Jeho domácí výroba byla dříve spjatá i s náboženskými zvyky, proto dnes není nutné připravovat si jej doma. Jednoduše si vyberte výrobce a můžete si jej dopřát kdykoliv budete chtít. U Lihovárka koupíte mnoho druhů ořechového likéru. Vydání jej mnoho výrobců, a každý má svůj postup, svou směs koření a díky tomu každý chutná jinak a má jinou barvu.

Investiční ořechy
Právě tady najdete mnoho zajímavých lahví alkoholu. Prodávají se zde skutečné rarity a i v provedení limitovaných edic, které se liší obsahem i obalem.